Welke nieuwe regels gelden er vanaf 1 juni voor het opzeggen van vaste energiecontracten?

Het opzeggen van energiecontracten was de afgelopen tijd relatief goedkoop: maximaal 100 euro. Maar door die lage opzegvergoeding vreesden leveranciers veel verlies te draaien.

Zij moeten stroom en gas van tevoren inkopen en die energie was de laatste tijd zeer duur. Als klanten hun contract opzeggen, zijn de bedrijven bang dat ze blijven zitten met de duur ingekochte energie. Ze boden daarom de laatste tijd weinig vaste contracten aan, terwijl veel consumenten juist behoefte hadden aan vastigheid.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM)  komt daarom met nieuwe regels waardoor het opzeggen duurder wordt. Daardoor komen leveranciers wel met langlopende contracten, niet alleen voor één jaar, maar ook voor bijvoorbeeld twee, drie of zelfs vier jaar.

Contract is vóór 1 juni 2023 afgesloten

Het bedrag van uw opzegvergoeding hangt af van uw energiecontract en van hoe lang het contract nog zou lopen als u niet opzegt. In het schema ziet u hoeveel u dan maximaal moet betalen:

Hoe lang zou uw contract nog doorlopen?    

Opzegvergoeding  
korter dan 1,5 jaar €50
1,5 - 2 jaar  €75
2 tot 2,5 jaar €100
langer dan 2,5 jaar €125

Uw energieleverancier mag dit bedrag voor gas en voor elektriciteit aan u vragen. Stopt u met allebei? Dan betaalt u maximaal het dubbele bedrag.
Zegt u op 2 weken voordat de looptijd van uw contract voorbij is? Of nadat de looptijd voorbij is? Dan betaalt u geen opzegvergoeding meer.

Contract is na 1 juni 2023 afgesloten

De opzegboete is gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Uw leverancier heeft namelijk energie voor u ingekocht en u gaat het niet meer afnemen.

Uw energieleverancier schat meteen uw opzegvergoeding als u erom vraagt. En hij legt de berekening duidelijk uit. Hij schat hoeveel energie u nog zou verbruiken tot het einde van uw contract. Voor de opzegvergoeding betaalt u een bedrag per geschatte kWh elektriciteit en per geschatte m3 gas. Dat bedrag is het prijsverschil tussen uw contracttarieven en de tarieven die uw leverancier vraagt voor een vergelijkbaar contract op het moment dat u opzegt.

Is de energie duurder geworden?
Dan maakt de leverancier geen verlies en u betaalt geen opzegvergoeding.

Zegt u op binnen 7 dagen voordat uw vaste contract eindigt?
Dan betaalt u geen opzegvergoeding.

ACM raadt consumenten dan ook aan goed te kijken naar de hoogte van de opzegvergoeding voordat ze een nieuw contract afsluiten. Het kan zijn dat overstappen niet voordelig is door de hogere opzegboete.
 

Meer informatie over een opzegboete en het checken van uw eventuele opzegboete bij zowel oude als nieuwe energiecontracten vindt u hier.

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden