Hoe vraag ik energietoeslag aan?

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Gemeenten kunnen daardoor beginnen om – net als in 2022 – huishoudens op of net boven het sociaal minimum te helpen met de hoge energiekosten.

IVeel gemeenten willen de energietoeslag automatisch toekennen aan huishoudens die zij al kennen of die vorig jaar de toeslag kregen. De meeste mensen hoeven daardoor niks te doen om de toeslag te krijgen. Degenen die het niet automatisch ontvangen kunnen daarna gewoon een aanvraag indienen. 

Hoogte van de energietoeslag

De energietoeslag wordt uitgekeerd door de gemeente, en de gemeente bepaalt het bedrag. In de meeste gemeenten is de energietoeslag 2023 € 800. Om de eerste helft van 2023 te overbruggen hadden gemeenten namelijk de mogelijkheid de energietoeslag van 2022 te verhogen met een bedrag van € 500. Dit ging uit het budget voor de Energietoeslag 2023. Gemeenten die dit niet hebben gedaan kunnen de volledige € 1300 uitkeren, net als in 2022.

Meer informatie kunt u vinden op de website van uw gemeente. Typ in de zoekbalk "energietoeslag"

Lukt dit niet en kunt u extra hulp gebruiken bij het aanvragen van de energietoeslag?

Als lid van ANBO kunt u gratis gebruikmaken van het ANBO Adviesteam. Eén van onze collega’s kan voor u uitzoeken of u recht heeft op energietoeslag én hij of zij helpt u - waar nodig en mogelijk - bij het aanvragen daarvan. Bel hiervoor telefoonnummer 0348 238 235. Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. Mailen kan uiteraard altijd, naar adviesteam@anbo.nl Wij helpen u graag.

Bent u nog geen lid?

Voor slechts €29,95,- voor het eerste jaar bent u al lid van ANBO. Daarna betaalt u €4,- per maand.

Word lid

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden