Overweegt u een scootmobiel aan te schaffen?

Overweegt u de aankoop van een scootmobiel? En heeft u vragen over welke scootmobiel geschikt is voor uw situatie, wat een goede prijs is en wat de beste opties zijn?

Een scootmobiel is een voertuig met elektrische aandrijving en drie, vier of vijf wielen, vergelijkbaar met een scooter. Ze zijn toegestaan op de openbare weg, fietspaden en trottoirs. In Nederland zijn momenteel ongeveer 400.000 scootmobiels in gebruik.

Als u besluit om een scootmobiel te kopen, zijn er zes belangrijke punten om op te letten: de actieradius, instelbaarheid, draaicirkel, opbouwbaarheid, of het nieuw of tweedehands is, en het aantal wielen.

Afhankelijk van uw situatie en behoeften zijn er verschillende modellen beschikbaar met prijzen variërend vanaf ongeveer €900 tot €4000. Het is mogelijk om een proefrit te maken bij leveranciers en soms worden scootmobiels vergoed via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Verder is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor de scootmobiel en is het belangrijk om veiligheidstips te volgen en op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom scootmobiels.

Enkele belangrijke regels zijn:

  • Een scootmobiel mag rijden op de stoep, het (brom)fietspad en op de rijbaan
  • De maximumsnelheid van een scootmobiel hangt af van de weg waarop u rijdt. Op de stoep mag u niet harder dan 6 kilometer per uur, op het (brom)fietspad niet harder dan 30 en op de rijbaan niet harder dan 45 kilometer per uur.
  • Het is verboden om tijdens het rijden elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, vast te houden

Veiligheid

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal ongevallen waarbij een scootmobiel direct betrokken was, in de afgelopen zes jaar meer dan verdubbeld is. Gelukkig kunnen de meeste ongelukken worden voorkomen door deze tips in acht te nemen:

  • Volg een cursus om uw rijvaardigheden en veiligheidsbewustzijn te vergroten
  • Zorg voor regelmatig onderhoud van uw scootmobiel om problemen en storingen te voorkomen
  • Wees goed op de hoogte van de geldende verkeersregels en pas deze toe tijdens het rijden om de veiligheid van uzelf en anderen te waarborgen

Meer informatie en keuzehulp

Meer informatie over scootmobiels vindt u op de website van Langerthuisinhuis.nl. Langerthuisinhuis.nl heeft ook scootmobiel keuzehulp gemaakt die u kunt raadplegen

Ga naar de keuzehulp

ANBO Helpt! Met het ANBO Adviesteam

  • Advies van het ANBO Adviesteam
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Hulp bij uw belastingaangifte
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden