Waar heb ik recht op als mijn partner overlijdt?

Als uw partner overlijdt en hij of zij ontving een AOW-, Anw- of arbeidsongeschikheidsuitkering, dan kunt u als nabestaande recht op een overlijdensuitkering. De hoogte van deze uitkering is gelijk aan een bruto maanduitkering. Ook het opgebouwde vakantiegeld wordt uitgekeerd. Als u recht heeft op de overlijdensuitkering dan krijgt u automatisch een aanvraagformulier van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringbank (SVB).

Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen. Als de overleden partner in loondienst werkte, dan heeft u waarschijnlijk recht op een aanvullend nabestaandenpensioen. Als uw partner een levensverzekering had, dan krijgt u extra inkomen na het overlijden van hem of haar.

Hoe hoog het nabestaandenpensioen is, is afhankelijk van het ouderdomspensioen en de hoogte van het salaris. Ook als u bent gescheiden en uw ex-partner overlijdt, dan heeft u recht op het deel van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit wordt het bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Een eventuele nieuwe partner krijgt het deel wat is opgebouwd na de scheiding.

ANBO Advies

  • Persoonlijk advies
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Snel antwoord op uw vraag
  • Het ANBO Adviesteam is er voor u
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
  • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
  • Exclusief en gratis voor leden

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden