Wat is een behandelpaspoort?

Welke behandelwensen heeft u eigenlijk?

Welke behandelwensen heeft u eigenlijk? Dat is een vraag die mensen lastig te beantwoorden vinden. Volgens Ester Bertholet, specialist ouderengeneeskunde, is het belangrijk om er vroeg mee te beginnen. In alle rust, met een heldere geest en in goed overleg met mensen in uw omgeving. Vanuit die gedachte heeft ze het zogeheten Behandelpaspoort in het leven geroepen.

In een eerder interview in ANBO Magazine meldde Bertholet over het paspoort: “We hebben goed nagedacht over alle aspecten. We zijn vragen anders gaan formuleren en zijn verder gaan denken dan alleen ‘Wilt u gereanimeerd worden, als dat nodig blijkt te zijn?’. We hebben de opzet breder gemaakt met vragen als: Wat is belangrijk voor u? Wat moeten we weten van u? Bent u gelovig waardoor u bepaalde ingrepen niet wilt? Wie moeten we inschakelen in geval van nood? En wie vertegenwoordigt u in die situatie?” 

Het zijn de vragen waar zorgvuldig over nagedacht moet worden. Daar is in overleg met een huisarts niet altijd tijd voor. Laat staan bij een crisisbehandeling in het ziekenhuis. Volgens Bertholet is het dan ook nadrukkelijk de bedoeling om over die vragen na te denken en na te blijven denken. “Mensen moeten dit in de loop der tijd gaan invullen, als een soort werkboekje.”

Wat is een behandelpaspoort? | ANBO

Niet dwingen

Het paspoort kan gebruikt worden als een officiële wilsverklaring maar kan op elk moment worden aangepast. Rechtsgeldig is het dus wel. “Het is een grote misvatting dat je naar een notaris moet voor een behandelverklaring. Als jij op willekeurig welk briefje vermeldt wat je wel of niet wilt en je ondertekent dat met een handtekening en datum, dan is dat rechtsgeldig. Een arts die dat onder ogen krijgt moet daar naar handelen. Je kunt een arts niet dwingen een handeling te verrichten, maar wij mogen ook niemand behandelen die dat niet wil.”

Meer informatie

Meer informatie over het behandelpaspoort vindt u op www.behandelpaspoort.nl.

Bestellen

Een behandelpaspoort bestellen kan onder andere bij BOL.com

ANBO Advies

  • Persoonlijk advies
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Snel antwoord op uw vraag
  • Het ANBO Adviesteam is er voor u
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
  • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
  • Exclusief en gratis voor leden
8,3
Ledenvertellen
149 beoordelingen

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden