Wat is phishing?

Wat is phishing?

Met phishing proberen criminelen via een e-mail toegang te krijgen tot vertrouwelijke persoonsgegevens, uw codes van uw bankrekening, mobiel bankieren of voor uw betaalkaarten. Proberen ze dit via een sms-bericht, dan heet het smishing. Een telefoontje om de gegevens te stelen heet vishing.
 
De criminelen proberen hiermee misbruik maken van uw identiteit, bankrekening en betaalinstrumenten. Ze proberen aan een kopie van uw paspoort, rijbewijs of bankpasje te komen, of aan uw wachtwoord en codes voor uw bankrekening(en). De valse berichten lijken afkomstig te zijn van bekende bedrijven en overheidsinstanties, zoals banken, de Belastingdienst, het CJIB of DigiD.

Let op: valse e-mails van overheid

Opgelicht?! krijgt meldingen over nieuwe valse e-mails uit naam van MijnOverheid over de belastingteruggave. Deze keer is de nep-website echter anders vormgegeven dan we gewend zijn, en de huisstijl van de Belastingdienst is overtuigend nagemaakt. Klanten van maar liefst elf banken zijn dit keer doelwit van oplichters. Lees meer op de website van Opgelicht >>

Hoe herken ik phishing?

Wilt u meer weten over phishing (nep mails) en hoe u deze vorm van oplichting kunt herkennen en voorkomen? Word dan lid van ANBO voor €48,- per jaar. U krijgt dan toegang tot alle informatie op de website, persoonlijk advies via Raad & Daad en hulp van onze vrijwilligers.

Naar overzicht

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden