Als particulier btw terugvragen van uw zonnepanelen

Als particulier btw terugvragen van uw zonnepanelen

Bij alles dat u koopt betaalt u btw. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde (btw). Daar merkt u als particulier niets van (behalve als de btw omhoog gaat en alles duurder wordt). Een ondernemer kan de btw die hij betaalt verrekenen met de btw die hij bij zijn klanten in rekening brengt en aan de Belastingdienst moet betalen. 

Koopt u zonnepanelen, dan betaalt u daar ook btw over. De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen door het mogelijk te maken dat u als particulier toch de btw kan terugvragen. Het gaat dan om het btw-bedrag op de aanschaf én de installatie van de panelen. 

Maar, het proces om terug te vragen is niet eenvoudig en neemt ook nog eens veel tijd in beslag. ANBO neemt u mee in de verschillende processtappen. 

Stap 1: U meldt zich aan als ondernemer voor de btw

U vraagt zich misschien af waarom u zich moet aanmelden als ondernemer terwijl u alleen maar het btw-bedrag van de zonnepanelen terug wilt vragen. Dat heeft alleen maar te maken met het feit dat alleen ondernemers btw kunnen terugvragen. U moet zich daarom aanmelden als ondernemer. U bent ook ondernemer, omdat uw zonnepanelen stroom voor u opwekken. Een deel van die stroom gebruikt u niet. Die stroom levert u terug aan de energiemaatschappij. Daarvoor krijgt u dan een vergoeding. En daarmee bent u ondernemer voor de btw.

Welke stappen u moet ondernemen, leest u hier: Btw en zonnepanelen - Hoe meldt u zich aan als ondernemer

Stap 2: geef uw rekeningnummer door voor de uitbetaling van de btw

Dit is een belangrijke stap die u voordat u Btw-aangifte doet al moet hebben gedaan. De Belastingdienst gebruikt namelijk voor de btw-teruggave niet automatisch het rekeningnummer dat zij al van u hebben. Geef dus het rekeningnummer op tijd door. 

Hoe u dat doet, leest u hier: Btw en zonnepanelen - Hoe geeft u het rekeningnummer door voor de btw teruggave

Stap 3: Btw-aangifte doen

Dit is de laatste stap uit het proces, maar tevens de belangrijkste. Op basis van uw aangifte berekent de Belastingdienst uw teruggave. Hoe u de aangifte moet doen, leest u hier: Btw en zonnepanelen - btw aangifte doen

Het proces rondom de btw-inschrijving en aangifte valt buiten het aandachtsgebied van de ANBO Belastingservice.

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden