Als particulier btw terugvragen van uw zonnepanelen

Als particulier btw terugvragen van uw zonnepanelen

Bij alles dat u koopt betaalt u btw. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde (btw). Daar merkt u als particulier niets van (behalve als de btw omhoog gaat en alles duurder wordt). Een ondernemer kan de btw die hij betaalt verrekenen met de btw die hij bij zijn klanten in rekening brengt en aan de Belastingdienst moet betalen. 

Koopt u zonnepanelen, dan betaalt u daar ook btw over. De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen door het mogelijk te maken dat u als particulier toch de btw kan terugvragen. Het gaat dan om het btw-bedrag op de aanschaf én de installatie van de panelen. Het gaat om de situatie van de eerste keer dat u zonnepanelen aanschaft.

In drie stappen kunt u de betaalde btw terugvragen.

Stap 1: U stuurt het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ voor particulieren in

U vindt dit formulier op de website van de Belastingdienst.

Met het insturen van dit formulier meldt u zich gelijk aan als ondernemer, zodat u de btw kunt terugvragen. U bent voor het gebruik van de zonnepanelen ondernemer, omdat u een deel van de stroom levert aan de energiemaatschappij en niet zelf direct gebruikt.

In het formulier geeft u aan of u wilt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als de Belastingdienst het formulier op 31 december van het jaar heeft ontvangen, kunt u het jaar daarna vanaf 1 januari dus, meedoen met de KOR.

Als u meedoet aan de KOR, vraagt u automatisch om vrijstelling van de btw. De meeste particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kiezen ervoor om mee te doen

Stap 2: geef uw rekeningnummer door voor de uitbetaling van de btw

De Belastingdienst gebruikt voor de btw-teruggave niet automatisch het rekeningnummer dat zij al van u hebben. Geef dus het rekeningnummer op tijd door. Dat doet u door inloggen op MijnBelastingdienst Zakelijk

Stap 3: Btw-aangifte doen

Dit is de laatste stap uit het proces, maar tevens de belangrijkste. Op basis van uw aangifte berekent de Belastingdienst uw teruggave. 
Nadat u de eerste stap heeft afgerond, zal de Belastingdienst u verzoeken om btw-aangifte doen. Dan kan op papier of digitaal. 

Zo vult u de btw-aangifte voor uw zonnepanelen in

U hebt deze gegevens nodig:

  • de factuur van de aanschaf en installatie. U hoeft de factuur niet mee te sturen met uw aangifte, maar bewaar die wel voor een eventuele controle.
  • het maximale opwekvermogen van uw zonnepanelen in Wattpiek

Kijk of u niet-geïntegreerde of geïntegreerde zonnepanelen hebt

De meeste mensen hebben niet-geïntegreerde zonnepanelen. Dat zijn panelen die alleen stroom opwekken en niet de functie van dakbedekking hebben. Voor niet-geïntegreerde zonnepanelen mag u álle btw terugvragen.

Geïntegreerde zonnepanelen hebben ook de functie van dakbedekking. Voor deze panelen mag u maar 1/3e van de btw terugvragen.
Stel, de btw op de aanschaf en installatie van uw geïntegreerde zonnepanelen is € 2.400? Dan vraagt u € 800 terug.

Op de website van de Belastingdienst staat een aantal voorbeeldsituaties.

Hebt u andere zonnepanelen? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Kies of u zelf de btw berekent of het forfait gebruikt

Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier. De Belastingdienst heeft dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. Het forfait is een vooraf vastgesteld bedrag. U mag dit bedrag niet verlagen als u de zonnepanelen pas later in het jaar gaat gebruiken. 
Kiest u voor aangifte doen zónder forfait? Dan moet u zélf berekenen hoeveel btw u moet betalen.

Hebben uw zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Daarvoor is geen forfaitair bedrag. Voor deze zonnepanelen moet u de btw altijd zelf berekenen.

Teruggaafbeschikking

In de teruggaafbeschikking die u ontvangt van de Belastingdienst, ziet u welk bedrag u terugkrijgt. U krijgt deze beschikking een aantal weken nadat de Belastingdienst de aangifte heeft ontvangen. De teruggaaf zelf staat binnen 10 werkdagen na de datum op de beschikking op uw rekening.

ANBO Advies

  • Persoonlijk advies
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Snel antwoord op uw vraag
  • Het ANBO Adviesteam is er voor u
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
  • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
  • Exclusief en gratis voor leden
8,3
Ledenvertellen
138 beoordelingen

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden