12 februari 2020

ANBO ‘wapent’ ouderen tegen WhatsApp-fraude

In 2019 is de schade die mensen opliepen door oplichting via WhatsApp verdrievoudigd in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Vorig jaar werden honderden mensen slachtoffers van WhatsApp-fraude. Samen zijn zij voor meer een miljoen euro opgelicht. ANBO zet fors in om ouderen te ‘wapenen’ tegen dit soort online oplichting.

De Fraudehelpdesk waarschuwt dat de oplichters steeds slimmer worden in hun bedrog. De vaakst voorkomende vorm van WhatsApp-fraude is de truc waarbij een oplichter zich voordoet als een bekende, zoals een goede vriend, zoon of dochter. Ze kapen de al bestaande WhatsApp-accounts van slachtoffers door voicemails te hacken.

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude?

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij horen steeds vaker dat met name ouderen slachtoffer worden van oplichting via WhatsApp. Onze tip is om nooit zomaar geld naar iemand over te maken als dat aan je wordt gevraagd. Probeer eerst zekerheid te krijgen of het wel ‘in de haak is’. Bel de persoon met het nummer waarop je hem of haar normaal belt (het nummer uit je eigen adresboek). Dan valt een oplichter meteen door de mand. Kun je die persoon niet direct telefonisch bereiken? Maak dan geen geld over. Of stel de 'bekende' een vraag waarop een oplichter het antwoord niet kan weten."

Veiligheidscheck als wapen tegen oplichting

Liane den Haan: “Naast tips hoe je online criminaliteit (zoals via WhatsApp) voorkomt, doen we nog veel meer. Onze goed opgeleide veiligheidsconsulenten komen– op afspraak – bij mensen thuis voor een Veiligheidscheck. Tijdens die check krijgen mensen advies op maat hoe zij naast de veiligheid in en om de woning, zich ook kunnen weren tegen babbeltrucs (als iemand aan de deur probeert je op te lichten) én online veiligheid.”

Veiligheids10Daagse met workshops in het hele land

Naast deze Veiligheidschecks bij mensen thuis, organiseert ANBO van 30 maart t/m 16 april a.s. een Veiligheids10Daagse: op allerlei verschillende plekken in het land kunnen ouderen meedoen aan workshops over veiligheid. We organiseren deze 10-daagse samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de Politie, de Rabobank, ABN AMRO, Google, ING, Interpolis, Startpagina.nl, gemeenten en de Risk Factory’s in Twente en Venlo. Online criminaliteit, zoals fraude via WhatsApp, komt zeker ook aan de orde.

Meer weten?

Lees hier meer over onze Veiligheidscheck. Wilt u zich aanmelden voor een gratis check? Bel dan naar 0348 - 46 66 88 (bereikbaar op ma-vrij tussen 10.00 en 15.00 uur) of stuur een e-mail naar raadendaad@anbo.nl. Aanmelden voor één van de bijeenkomsten tijdens onze Veiligheids10Daagse kan hieronder!

Aanmelden voor de Veiligheids10Daagse